Σκεφτήκατε ποτέ πως περιμένετε λάθος πράγματα από τα παιδιά σας;

Κάθε μέρα ξοδεύετε απίστευτη ενέργεια προσπαθώντας να μάθετε κάτι στα παιδιά σας.

Όλοι οι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν ανεξάρτητα παιδιά επειδή είναι καλό για την μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες. Βάζουμε λοιπόν τα παιδιά μας να κάνουν διάφορα πράγματα μόνα τους επειδή αυτό είναι καλό για την αυτοπεποίθησή τους. Όμως πολλές φορές περιμένουμε πράγματα από τα παιδιά που απλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν και απογοητευόμαστε.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απογοητεύεστε επειδή αυτά που ζητάτε απλά δεν μπορούν να τα κάνουν.

Ζητάτε να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να μην κλαίνε και να ουρλιάζουν. Δεν μπορούν επειδή ακόμη μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Είναι μικρά ακόμη. Και θα κλάψουν χωρίς λόγο και θα ουρλιάξουν.

Μην περιμένετε να αποκτήσουν τις δικές τους συνήθειες. Σαν γονιός εσείς είστε υπεύθυνος για το πρόγραμμά του. Αν περιμένετε πότε θα νυστάξει για να κοιμηθεί τότε θα περιμένετε για πολύ ακόμη. Εσείς θα αποφασίσετε ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα ύπνου για το παιδί σας.

Επίσης τα παιδιά δεν μπορούν να αποφασίσουν τι είναι καλό για εκείνα. Μην τους δίνετε πολλές επιλογές επειδή δεν ξέρουν τι είναι καλό για τον εαυτό τους και ποιες θα είναι οι συνέπειες. Αν τα αφήσετε  να τρώνε γλυκά 3 φορές την ημέρα, ή να βλέπουν τηλεόραση για 5 ώρες χωρίς διακοπή δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Τα παιδιά δεν ξέρουν ότι δεν πρέπει να ζωγραφίζουν το πάτωμα με μαρκαδόρους ή αν κλείσουν την πόρτα μπορεί να τραυματιστούν. Δεν ξέρουν πως αν δεν βάλουν μπουφάν στο κρύο θα αρρωστήσουν. Αν δεν τους το πείτε δεν μπορούν να το ξέρουν και να διαβάσουν το μυαλό σας.

Όσο και να τους πείτε να βιαστούν δεν πρόκειται να κάνουν γρήγορα. Θα το κάνουν με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό. Δεν γνωρίζουν την διαφορά του χρόνου. Απλά πρέπει εσείς να κάνετε πιο γρήγορα και όχι τα παιδιά σας.

Βέβαια υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά αλλά εμείς πιστεύουμε το αντίθετο.

Μπορούν να διασκεδάσουν τους εαυτούς τους και  να παίξουν μόνα τους .Μπορούν να κοιμηθούν αρκετά και να ξεκουραστούν αρκεί να τα βάλετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μπορούν να περιμένουν όσο ανυπόμονα και να είναι αρκεί να ονομάσετε κάπως αλλιώς την ώρα που περιμένουν. (π.χ ώρα ξεκούρασης, ηρεμίας, τραγουδιού κλπ.)

Μπορούν να μαζέψουν τα παιχνίδια τους αρκεί να τους δείξετε πως να το κάνουν. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν δύσκολα πράγματα αρκεί να τους δώσετε τα σωστά κίνητρα.

Για αυτό θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες την επόμενη φορά…