Συνήθως ένας γονέας στην προσπάθεια του να βλέπει το παιδί του ευτυχισμένο του προσφέρει όσο το δυνατό πιο πολλά πράγματα μπορεί. Συνήθως το κάνει από τύψεις ενδεχομένως επειδή δουλεύει και δε μπορεί να του προσφέρει χρόνο από την καθημερινότητα με αποτέλεσμα να του «χρυσώνει το χάπι» με σοκολάτες, παιχνίδια και διάφορα άλλα υλικής φύσεως. Το παιδί με αυτό τον τρόπο είναι προσωρινά ευτυχισμένο.
Παιδί και παιχνίδι
Το παιδί πάνω από όλα χρειάζεται τους γονείς του. Χρειάζεται να παίρνει απεριόριστη αγάπη από αυτούς. Αγάπη και χρόνο που θα προσφέρουμε στα παιδιά μας. Χρόνο για παιχνίδι μαζί τους. Το παιχνίδι για το παιδί είναι το μέσω εκφράσεις των παιδιών. Μέσα από αυτό μπορούμε να κατανοήσουμε και να γνωρίσουμε πολύ καλύτερα το παιδί μας και να μπορέσουμε να αντιληφθούμε πότε είναι λυπημένο και γενικά αν το απασχολεί κάποιο πρόβλημα. Το πιο σημαντικό είναι ότι το παιχνίδι προσφέρει χαρά στο παιδί .Κυρίως όταν του αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο και παίζουμε μαζί του και είμαστε το ίδιο χαρούμενοι το παιδί νοιώθει ότι είναι πολύ σημαντικό για μας (έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια).Αυτό του προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και συνάμα ενισχύετε η αυτοπεποίθησή του.
Παιδί και Δυσκολίες
Οι γονείς, από αγάπη, συνήθως προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από προβλήματα και δυσκολίες. Μόλις αντιληφθούμε ότι τα παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αμέσως προσπαθούμε να το λύσουμε για να μην δυσκολευτεί το παιδί μας. Θεωρούμε ότι αυτή η αντιμετώπιση είναι που θα το κάνει ευτυχισμένο. Η αλήθεια είναι ότι προσωρινά θα το κάνει ευτυχισμένο αλλά μετέπειτα για τη ζωή του τι μηνύματα θα λάβει τελικά. Μήπως ότι στη ζωή δεν υπάρχουν προβλήματα κι αν αυτά εμφανιστούν θα τα λύσει η μαμά; Μήπως θα αντιληφθεί ότι το ίδιο το παιδί είναι ανίκανο να λύσει το όποιο πρόβλημα εμφανιστεί;
Για αυτό την επόμενη φορά που θα προσφέρουμε έτοιμη λύση στο παιδί να το ξανασκεφτούμε. Για παράδειγμα όταν των 3 ετών παιδάκι μας προσπαθεί να μάθει ποδήλατο και δούμε ότι δυσκολεύετε εμείς αμέσως χωρίς να του δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στη προσπάθεια πάμε και το σκουντάμε και το κάνουμε βόλτα και να μην απογοητευτεί. Η σωστή αντιμετώπιση είναι να το βοηθήσουμε ώστε να παλέψει με το πρόβλημα και να το οδηγήσουμε έτσι ώστε να βρει τη λύση. Ο μεγάλος φόβος είναι να μην στεναχωρηθεί το παιδί. Η στεναχώρια για κάτι που δεν κατάφερε είναι θεμιτή, ως ένα βαθμό, γιατί αυτή θα τον οδηγήσει σιγά-σιγά ώστε να προσπαθήσει να βρει λύση και τελικά να τα καταφέρει όπου από κει και πέρα θα ρθεί και απόλυτη ευτυχία για τα πράγματα που κατάφερε.
Παιδι και Συναισθήματα
Στη ζωή του ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα συναισθήματα. Την αγάπη, τη χαρά, τη στεναχώρια καθώς και τη λύπη. Είναι συναισθήματα που αναπόφευκτα θα τα αντιμετωπίσει και το παιδί μας. Δεν είναι κακό να αντιμετωπίσει μια λύπη αρκεί να ξέρουμε πως θα το χειριστούμε. Για παράδειγμα έρχεται το παιδί από το σχολείο και είναι στεναχωρημένο γιατί ένα παιδί το κορόιδεψε. Αμέσως προσπαθούμε να του μειώσουμε τη λύπη με λόγια παρήγορα. Όχι όμως να καταπνίξουμε τη λύπη. Αν προσπαθούμε να πείσουμε το παιδί ότι δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε αυτό θα καταλάβει ότι είναι κακό να νοιώθουμε λύπη για κάποιο πρόσωπο ή κατάσταση. Δεν είναι το επιθυμητό αυτό γιατί όπως είπαμε και η λύπη είναι μέσα στη ζωή και θα πρέπει να έχει εκείνες τις βάσεις ώστε να μπορεί να το αντιμετωπίζει στην ενήλικη ζωή του πια. Καλό είναι να μάθει ότι τη λύπη την αντιμετωπίζουμε με συζήτηση και με έκφραση των συναισθημάτων και ότι πρέπει να τη προσπερνάει αφήνοντας την πίσω και έχοντας λάβει κάποιο μάθημα.
Παιδι και Ενδιαφέροντα
Το παιδί μας είναι ευτυχισμένο όταν ασχολείται με πράγματα που αγαπά και το ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα η 10 ετών κόρη μας θέλει να ασχοληθεί με τη κομμωτική και τα παιχνίδια που κάνει είναι τέτοιου τύπου. Αν ο γονιός έχει άλλα όνειρα καλό είναι να τα κρατήσει για τον εαυτό του και να μην πιέζει το παιδί να αλλάξει κατεύθυνση γιατί αυτή κατάσταση είναι που θα το κάνει λυπημένο και όχι ευτυχισμένο, που είναι ο στόχος των γονιών. Ο γονιός πρέπει να κατανοήσει ότι το κάθε άτομο έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και όνειρα… Είναι καλό να ενθαρρύνει το ταλέντο του παιδιού, όταν υπάρχει, και όχι να το αποθαρρύνει.
Τα παιδιά είναι καθρέφτες του εαυτού μας. Πολλές φορές βλέπουμε ότι τα παιδιά μας παίρνουν συνήθειες δικές μας. Για παράδειγμα η μαμά φοβάται το σκοτάδι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το φοβάται και το παιδί και ας προσπαθεί η μαμά να κρύψει το φόβο από το παιδί. Είναι ωραίο να εκφράζεις τα συναισθήματά σου στο παιδί. Καλό είναι να εκφράζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επωφεληθεί το παιδί δηλαδή το πάθημα του γονέα να γίνει μάθημα για το παιδί.
Παιδι και Οικογένεια
Πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του παιδιού σε ευτυχισμένο ή όχι είναι η σχέση του ζευγαριού. Αν ένα παιδί μεγαλώνει μέσα σε καβγάδες είναι αναμενόμενο να μην είναι ευτυχισμένο ούτε στη παιδική ηλικία αλλά ούτε κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Ένα τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον δημιουργεί ένα παιδί με συναισθηματικά προβλήματα που δε θα το βοηθήσουν πουθενά. Η αγάπη, η ισορροπία, η ηρεμία μέσα στην οικογένεια είναι που θα οδηγήσουν το μικρό παιδί ώστε νοιώθει ασφάλεια και σιγουριά και κατ’ επέκταση ευτυχία. Σίγουρα δεν υπάρχει ζευγάρι που να μην διαφωνεί ή να μην καβγαδίζει. Αν όμως αυτό τύχει να γίνει ενώπιον του παιδιού μπορεί να γίνει με ήρεμο τρόπο και να βρεθεί εκείνη τη στιγμή λύση ώστε να αντιληφθεί το παιδί ότι οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν υπάρχει με ηρεμία, συζήτηση και αλληλοκατανόηση θα λυθούν όλα.
Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην ευτυχία και είναι δική μας υποχρέωση να τους τη προσφέρουμε απλόχερα. Βάλτε τις βάσεις για να γίνει ευτυχισμένο το παιδί όχι μόνο στη διάρκεια της παιδικής ηλικία αλλά και ως ενήλικας. Μην μένετε στην προσωρινή ευτυχία προχωρήστε και λίγο πιο κάτω. Ψάξτε για τα σημάδια που σας στέλνουν τα παιδιά. Και τα παιχνίδια προσφέρουν ευτυχία αλλά μεγαλύτερη ευτυχία παίρνουν τα παιδιά μας από μας, τους γονείς τους.