Πολλές φορές σας έχει συμβεί να μη θέλει το παιδί σας να μοιραστεί τα παιχνίδια του με τα άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά, στο πάρτι του.
Πριν από την ηλικία των 4 χρόνων, πολλά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν την έννοια της κοινής χρήσης και δεν χρειάζεται να τα πιέζετε προκειμένου να μοιραστούν όλα τους τα παιχνίδια. Συμπεριφέρονται έτσι καθώς πιστεύουν πως δε θα θα πάρουν τελικά πίσω το παιχνίδι τους, επειδή δεν κατανοούν πλήρως την έννοια του χρόνου και επειδή θεωρούν πως τα «πράγματά» τους είναι προέκταση του εαυτού τους και το βρίσκουν πολύ δύσκολο να τα εγκαταλείψουν έστω και για λίγο. Προκειμένου λοιπόν, να πείσετε το παιδί σας να μοιραστεί κάποια στιγμή ένα παιχνίδι του με τα υπόλοιπα παιδάκια ακολουθείστε μερικές από τις παρακάτω στρατηγικές.
Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις. Τη στιγμή εκείνη προτείνετε μία λύση συμβιβασμού που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Φροντίστε να αποσπάσετε το παιχνίδι από το παιδί σας αλλά να του προσφέρετε ταυτόχρονα κάτι που θα το ενθουσιάσει και θα δεχτεί να παραχωρήσει το παιχνίδι του.
Αφήστε μόνο του το παιδί σας να διαχειριστεί την κατάσταση! Μερικές φορές είναι δύσκολο για τους γονείς να μείνουν πίσω και να αφήσουν το παιδί τους να συγκρουστεί, ωστόσο είναι καλό για το παιδί σας να προσπαθήσει να λειτουργεί από μόνο τους, χωρίς παρέμβαση από εσάς. Αφήστε το παιδί σας να διαχειριστεί την κατάσταση και να αποφασίσει το ίδιο εάν θα το δώσει ή όχι.
Σχεδιάστε από πριν κανόνες που θα αποτρέψουν καταστάσεις σύγκρουσης. Όταν βρίσκεστε σε ένα πάρτι και πολλά παιδάκια θέλουν να παίξουν ή να οδηγήσουν ένα παιδικό ποδηλατάκι πρέπει να ορίσετε με σαφή λόγο τους κανόνες μοιρασιάς. Βάλτε κανόνες σύμφωνα με τους οποίους το κάθε παιδί, θα οδηγεί το ποδηλατάκι για κάποια συγκεκριμένα λεπτά και στη συνέχεια θα το δίνει στα υπόλοιπα μέχρις ότου να το οδηγήσουν όλα. Με τις παραπάνω λύσεις τα παιδιά θα μάθουν να μοιράζονται πράγματα, αυτό σταδιακά θα τους επιτρέψει να κοινωνικοποιηθούν καλύτερα αλλά και να αποβάλουν την όποια ανασφάλεια τα οδηγεί να λειτουργούν εγωιστικά.