Βιβλίο… Ο καλύτερος φίλος ενός παιδιού!

Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι ένας ευχάριστος και ξεκούραστος τρόπος για τα παιδιά, είτε το διαβάζουν από μόνα τους, είτε το διαβάζουν σε αυτά οι γονείς τους. Το βιβλίο συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού και μόνο πλεονεκτήματα έχει να του προσφέρει.

 Ποια τα πλεονεκτήματα για να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας:

1) Ενισχύεται η ακουστική τους ικανότητα.

2) Επεκτείνουν το λεξιλόγιο τους, αφού ακούνε πολλές λέξεις.

3) Αναπτύσσουν τη προσοχή τους και τη μνήμη τους.

4) Βοηθάμε το παιδί να μάθει διαφορετικές λέξεις.

5) Βοηθάμε το παιδί να καταλάβει τι σημαίνουν οι λέξεις.

6) Βοηθάμε το παιδί να αντιληφθεί την έννοια του βιβλίου.

7) Βοηθάμε το παιδί να μάθει να αντλεί πληροφορίες και να σκέφτεται πράγματα μέσα από την εικονογράφηση.

8) Προωθείται η ηρεμία, η επικοινωνία και ο δεσμός μεταξύ του γονιού και παιδιού.

9) Διεγείρεται η φαντασία του αλλά και όλες οι αισθήσεις του.

10) Ενισχύεται η αγάπη του προς τα βιβλία και την μάθηση.

11) Τα παιδιά ψυχαγωγούνται και μαθαίνουν να συγκεντρώνονται.

 Για τα παιδιά τα πιο διασκεδαστικά βιβλία είναι τα Εικονοβιβλία. Αυτά, μπορείται να τους τα διαβάσετε δείχνοντας παράλληλα τις εικόνες που έχουν ζωγραφισμένες και με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο παραστατικά. Τα παιδιά νοιώθουν σαν να μπαίνουν και αυτά μέσα στην ιστορία και νοιώθουν τους πρωταγωνιστές του βιβλίου πιο οικείους.

 Τι κάνουμε μετά την ανάγνωση;

H απλή ανάγνωση του κειμένου δεν είναι αρκετή. Πρέπει να συνοδεύεται με ερωτήσεις κατανόησης της πλοκής του κειμένου. Ζητάμε από τα παιδιά να μας απαντούν με συνεχή λόγο και δεν αρκούμαστε σε μονολεκτικές απαντήσεις. Προσπαθούμε να προκαλέσουμε μια κουβεντούλα μαζί με το παιδί.

  1. Αρχικά, το ρωτάμε τι του άρεσε, τι δεν του άρεσε και με ποιον ήρωα θα ήθελε να μοιάσει.

  2. Έπειτα, ζητάμε από τα παιδιά να εντοπίσουν κάποιες φράσεις κλειδιά από το κείμενο.

  3. Ύστερα μπορούμε να οργανώσουμε παιχνίδια με έμφαση στους ήχους και τη σημασία των λέξεων, καθώς είναι πολύ καλή δραστηριότητα, που βοηθούν πάρα πολύ στη γλωσσική, στη νοητική, αλλά και στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

  4. Τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να ζωγραφίσει κάτι που του άρεσε, και να μάθουμε κάποιο τραγουδάκι που έχει μέσα το βιβλίο.

Αν αφιερώσετε λοιπόν, το λιγότερο 15 λεπτά διάβασμα καθημερινά με το παιδί σας, τότε θα εκπλαγείτε όταν θα αντικρίσετε το παιδί σας να επιλέγει στον ελευθερό του χρόνο να διαβάσει ένα βιβλίο παρά να παίξει με ηλεκτρονικές συσκευές !!

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι 2 Απριλίου. Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίου, το 1966 αποφάσισε να είναι η ημερομηνία που θα γιορτάζει το παιδικό βιβλίο η ημέρα που γεννήθηκε ο πιο γνωστός και αγαπημένος παραμυθάς όλου του κόσμου ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.