Μαγική Κιμωλία

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

45ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τι εισπράττουν τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι;

  1. Ανακαλύπτουν πολλές πτυχές της ζωής, της ανθρώπινης ύπαρξης και γενικότερα του κόσμου.
  2. Συνειδητοποιούν τα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας.
  3. Κατακτούν τη γνώση μέσα από την αίσθηση, χωρίς να χρειάζεται να αποστηθίσουν ή να παπαγαλίσουν.
  4. Αποκτούν μια βιωμένη εμπειρία της χωροχρονικότητας.
  5. Υπηρετεί βαθύτατες υπαρξιακές ανάγκες  και συμβάλλει στην αυτογνωσία και στην αυτοσυνείδηση. 

Το Θ.Π δεν είναι παράσταση. Αντίθετα μια παράσταση μπορεί να είναι ένα θεατρικό παιχνίδι.

Σκοπός μας δεν είναι να διδάξουμε στα παιδιά Θέατρο, ούτε να τα μετατρέψουμε σε ηθοποιούς και τους δασκάλους σε σκηνοθέτες. Μας ενδιαφέρει περισσότερο το πώς  λένε κάτι, το πώς το εκφράζουν το πώς λένε κάτι παρά το τι λένε, γιατί το λένε πόσο σωστά ή λάθος το πράττουν.

Η μορφή και οι τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού μπορούν να μεταβάλλουν τον στερεότυπο τρόπο της διδασκαλίας σε ζωντανή και ευχάριστη διάθεση. Και εδώ πρέπει να σταθούμε λίγο παραπάνω και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας.

Ελεύθερο παιχνίδι
Μουσικοκινητική
Προγραφή
Πλαστελίνη-πυλό
Παραμύθι
Αγγλικά
Εκπαιδευτικά βίντεο
Ομαδικό παιχνίδι
Ζωγραφική
Χειροτεχνίες
Γυμναστική
Κήπος
Κουκλοθέατρο
Διαδραστικός πίνακας
Φιλαναγνωσία

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

girl-get-dressed-clipart-to-ready-viewing-210611Το παιδάκι σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να πάει στον παιδικό σταθμό.

Είναι η αρχή μιας νέας και συναρπαστικής φάσης της ζωής του αλλά επίσης το τέλος μιας εποχής, επομένως τα συναισθήματα της θλίψης και του άγχους είναι αναπόφευκτα. 

Ενώ λοιπόν ξυπνούσατε κάθε πρωί και διαμορφώνατε το πρόγραμμά σας μαζί με το μωράκι σας ξαφνικά το βλέπετε σε μια αίθουσα να περιβάλλεται από ξένους και αυτό από μόνο του είναι αρκετό να σας γεμίσει με ερωτήσεις και αμφιβολίες. 

Σκέψεις τύπου «Τι να κάνω αν βάζει τα κλάματα όταν το αφήνω;», «Πώς θα είναι τις ώρες που βρίσκεται μακριά μου;», «Τι θα συμβεί αν κλαίει και κανείς δεν το αγκαλιάζει;», «Κι αν το προσωπικό δεν του συμπεριφέρεται καλά;», είναι λογικό να περνούν από το μυαλό σας. Αξίζει όμως να θυμάστε ότι τα μωρά είναι πολύ πιο ανθεκτικά απ’ ό,τι νομίζουμε και να το δείτε σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί το μωράκι σας. 

Στη συνέχεια, βέβαια, θα αναρωτιέστε αν συνεργάζεται καλά με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα υπόλοιπα παιδάκια. 

Μήπως δεν τον προσέχουν καλά; Κι αν αγαπήσει περισσότερο τη δασκάλα του από εσάς; Κι αν του αρέσει τόσο πολύ στον παιδικό σταθμό που θα βγάλει περίεργη συμπεριφορά στο σπίτι; 

Τι να κάνω αν το παιδί μου είναι απαρηγόρητο όταν φύγω;
Μήπως για τα παιδάκια που ξεκινάνε τον παιδικό σταθμό πολύ μικρά είναι ακόμα πιο δύσκολο;
Τι γίνεται αν το μωρό μου κλαίει κατά τη διάρκεια της ημέρας ... και δεν είμαι εκεί;
Γιατί τα παιδιά είναι συνήθως «αγγελούδια» στον παιδικό σταθμό και «διαβολάκια» στο σπίτι;

Μέθοδος διασκαλίας

Το σχολείο ως χώρος «καταναγκαστικών» έργων απέτυχε. Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος χαράς και αγωγής.

Γι’ αυτό τον λόγο, η διδασκαλία στο σχολείο μας ακολουθεί αγωγή η οποία δεν είναι μονόλογος. Χάρη στα πλούσια εποπτικά μέσα του παιδαγωγικού υλικού που διαθέτει το σύστημα, η τάξη είναι εργαστήριο και ακολουθείται εξατομικευμένη εργασία.

Το παιδί της προσχολικής ηλικίας το μαγνητίζουν κατά καιρούς όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και προσπαθεί να τα γνωρίσει με τις αισθήσεις του. Αυτά τα ερεθίσματα θα το βοηθήσουν να αναπτύξει τη νόησή του. Αυτοί οι… «μαγνήτες» που τραβούν τα παιδιά 0-6 ετών να ασχοληθούν κατά καιρούς με τα χρώματα, τους ήχους, το βάρος, τον όγκο και τις διαστάσεις των πραγμάτων ονομάζονται ειδικές ευαισθησίες.

Οι ειδικές ευαισθησίες είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στη ζωή του παιδιού, στην ηλικία από 0-6 ετών, για την πνευματική και ψυχική του καλλιέργεια. Είναι ένας προβολέας που φωτίζει μία-μία τις λεπτομέρειες για να μπορέσει το παιδί με τις αισθήσεις και την τάση για έρευνα να κατατοπιστεί για τον πολυποίκιλο κόσμο που το περιβάλλει και να οργανώσει σωστά τη νόησή του. Ύστερα τα 6 χρόνια, οι ειδικές ευαισθησίες χάνονται και πρέπει να παλέψει για να κατακτήσει ό, τι δεν κατέκτησε με τη δυνατή και φυσική βοήθεια των ειδικών ευαισθησιών, όπως, για παράδειγμα, παλεύει σε μεγαλύτερη ηλικία για να μάθει ένας ενήλικας μια ξένη γλώσσα, ενώ στα 2-3 χρόνια του έμαθε τη μητρική του χωρίς να το καταλάβει.

Στο βρεφονηπιακό μας σταθμό υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό που θα δώσει διέξοδο στις ειδικές ευαισθησίες του.

Δημιουργούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις να αναπτύξει πλήρως τη δική του προσωπικότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη μικρή αυτή ηλικία.

Ενα πολύ σημαντικό θέμα για την αγωγή του παιδιού είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητά του.

Το παιδί, μέσω του υλικού, μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο στην καθημερινή του ζωή.

Μαθαίνει να κοινωνικοποιείται.

Στόχος μας είναι:

Ανάπτυξη δεξιοτήτων, που θα διευκολύνουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τις καταστάσεις που συναντούν στο περιβάλλον τους,
να αλληλεπιδρούν με ενήλικες και συνομήλικους, 
να είναι αυτόνομα και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Παράλληλα προσφέρουμε στα παιδιά έναν επιπλέον χώρο ανάπτυξης εκτός από αυτόν της οικογένειας, δηλαδή αυτόν της ομάδας παιδιών, επιτρέποντάς τους να επαναπροσδιορίζουν έννοιες και ρόλους, να συνεργάζονται και να ανταλλάσουν σκέψεις μέσα στην ομάδα των ομηλίκων τους.

Επικοινωνία, εξέλιξη του λόγου και αντισταθμιστική αγωγή: Η ραγδαία αύξηση της γνώσης στη σύγχρονη κοινωνία αυξάνει τις απαιτήσεις για την εξέλιξη των νοητικών δυνατοτήτων των παιδιών. 
Ωστόσο, οι προσπάθειες των γονέων δεν είναι πάντα επαρκείς για την ανάπτυξη της ικανότητας επικοινωνίας των παιδιών, την καλλιέργεια του λόγου και την απόκτηση και επεξεργασία της γνώσης.
Έρευνες έχουν αποδείξει, πως η φοίτηση σε χώρους αγωγής από μικρή ηλικία μπορεί, να αντισταθμίσει τις ελλείψεις αυτές. 

Ένταξη των παιδιών με δυσκολίες και ειδικές ανάγκες: πολλά μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα που με την πάροδο του χρόνου περιορίζονται και εξαλείφονται με τη βοήθεια της προσχολικής αγωγής. Προβλήματα κοινωνικοποίησης, συναναστροφής με άλλα παιδιά, άρθρωσης του λόγου, αποχωρισμού από τους γονείς ή δυσκολίες μάθησης μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της προσχολικής αγωγής.

Προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο

Η σωστή αγωγή και καθοδήγηση στις ηλικίες αυτές δημιουργεί τις προϋποθέσεις υγιούς εξέλιξης και ομαλής ένταξης στο σχολικό περιβάλλον και αργότερα στην κοινωνία και την εργασία